Partioneuvoston puheenjohtajan pestistä

En ole hakemassa jatkokaudelle partioneuvoston puheenjohtajaksi. Kaudetkin taitavat tulla täyteen, kun olen vuoden lopussa ollut 2 vuotta neuvoksena plus 4 vuotta pj:na. Pesti on ollut ja on varmasti tämän vuoden loppuun hieno paikka olla tekemässä partiota Suomessa monien ihmisten kanssa. Kirjoitan jo nyt enkä esimerkiksi syksyllä lähellä vaaleja, koska en aio ottaa vaaleihin muutenkin kuin prosessin kannalta kantaa (pl. hallitusvaalit marraskuun partioneuvostossa).

Toivon, että tähänkin pestiin saadaan hyviä hakijoita marraskuun jäsenkokouksessa. Pestin sisältöä voi olla jossain määrin vaikea hahmottaa ulkopuolelta, koska sitä on välillä vaikea hahmottaa myös itse. Siksi haluan avata sitä jo tässä kohtaa.

Partioneuvoston puheenjohtajan ”minimivaatimus” on johtaa partioneuvoston kokoukset, joita on vähintään kaksi vuodessa (mutta useimmiten 1-2 ylimääräistä). Lisäksi partioneuvostolla on nykyään muutamia iltakouluja vuodessa (Teamsissa etänä). Kokouksen teknisen puheenjohtajuuden lisäksi hommaan kuuluu kokousten suunnittelua yhdessä hallituksen kanssa ja lisäksi partioneuvoston työvaliokunnan kanssa (johon kuuluu SP:n hallituksen edustaja ja partioneuvoston varapj:t).

Lisäksi partioneuvoston puheenjohtajan "pitää" osallistua SP:n hallituksessa partioneuvostoa koskevien asioiden käsittelyyn. Käytännössä PN pj osallistuu hallituksen kokouksia suunnittelevan hallituksen työvaliokunnan ja hallituksen kaikkiin kokouksiin ja muutamiin näiden oheistilaisuuksiin. Kokouksia on kuitenkin joihinkin pesteihin verrattuna maltillisesti, ehkä noin kerran viikossa. Viikonlopputapahtumia on normaalisti kesäkautta lukuun ottamatta noin kerran kuussa. Perehtymistä on paljon. Ajankäyttöön voi toki vaikuttaa itse ja varapuheenjohtajat pystyvät hoitamaan partioneuvoston pj:n tehtäviä esteen sattuessa. Tärkeä yhteistyökumppani on myös SP:n partioneuvostosta vastaava työntekijä, tällä hetkellä kehityspäällikkö.

Pesti on johtamistehtävä, muttei esimerkiksi ryhmänjohtamista. Enemmän on kyse partion päätöksenteon agendan määrittelystä yhdessä erityisesti hallituksen työvaliokunnan kanssa (mitä päätetään, missä paikassa, milloin), keskustelun fasilitoinnista, partioneuvoston (A-jäsenten) näkökulman tuomisesta hallitukseen ja toisaalta joskus ”SP:n näkökulman” tuomisesta partioneuvostolle. Lisäksi ajoittain on erilaisia järjestöllisiä poikkeustilanteita, joita ratkotaan ja joissa PN pj:n rooli voi esim. olla hallituksen tukeminen ja valitun toimintalinjan validointi partioneuvoston puolesta.

Niille, jotka tuntevat päämies-agentti-ongelmaa, partioneuvoston puheenjohtaja on yksi työkalu sen ratkaisemiseen partiossa (A-jäsenet päämiehinä, SPH agenttina). Toinen tärkeä työkalu on luottamus partion järjestötasolla. Sen rakentamisessa PN:n puheenjohtajalla on myös tehtävä, jota olen parhaani mukaan pyrkinyt tekemään.

Mitä pesti sitten ei ole? Pesti ei ole toimeenpanoa tai operatiivista tekemistä. Ja myönnän, että se on välillä raskasta, kun koittaa pitää suunsa kiinni – usein olen varmasti siinä epäonnistunutkin. Partioneuvoston ja partioneuvoston puheenjohtajan työskentelyn tason tulisi olla strateginen, mutta tietysti välillä on epäselvää, mitä se tarkoittaa. Pestissä ei ole myöskään varsinaisesti minkään ryhmän jäsen vaan sekä hallituksessa että neuvostossa tavallaan puoliksi sisällä ja puoliksi ulkona.

Pestissä saa kokea onnistumisen ja turhautumisen hetkiä ja se on varmasti kasvattava sillekin ihmiselle, joka siihen valitaan. Tai ainakin minua se on kasvattanut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Robert Baden-Powellin tarina

Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen

Pitäisikö samoajaikäisille olla rinnakkaisbrändi?