Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen

Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen

Mukaillen B-P:n Partiopojan kirjassa (173) kertomaa tarinaa. Pohjana käytetty suomennos PartioWikista

Cleolinda syntyi Selem-nimisessä kaupungissa Herran vuonna 303. Hän oli kuninkaallisen perheen tytär. Siksi Cleolinda sai viettää lapsuutensa opetellen tärkeitä taitoja, joiden avulla hän voisi olla Selemin asukkaiden avuksi. 

Kerran tuli Selemin lähistölle lohikäärme. Lohikäärme julisti, että kaupungin asukkaiden oli ruokittava sitä joka päivä. Aluksi lohikäärme tyytyi lampaisiin, mutta kun lampaat oli syöty, lohikäärme vaati syötäväksi yhden kaupungin asukkaan  joka päivä. Kuninkaan neuvonantajat eivät uskaltaneet uhmata lohikäärmettä, joten päätettiin ryhtyä arpomaan, kuka asukas lohikäärmeelle syötettäisiin.  
Cleolinda oli eri mieltä ja ilmoitti suostuvansa kohtaamaan lohikäärmeen. Hänen mielestään ei ollut oikein, että lohikäärmeelle uhrattiin viattomia ihmisiä.  Vastusteluista huolimatta Cleolinda lähti kaupungin ulkopuolelle tapaamaan lohikäärmettä.  

Kun Cleolinda oli matkalla lohikäärmeen luo, tuli Selemin kaupunkin kappadokialainen urheaksi tunnettu ratsumies Pyhä Yrjänä. Pyhä Yrjänä kuuli Cleolindan ratkaisusta ja päätti, ettei kukaan saisi kuolla, ja niin hänkin lähti lohikäärmeen luokse. Cleolindan suunnitelmana oli ensin yrittää neuvotella lohikäärmeen kanssa, mutta hän otti mukaansa myös tikarin. 

Kun Pyhä Yrjänä saapui paikalle, oli lohikäärme hyökkäämässä Cleolindan kimppuun. Pyhä Yrjänä otti keihäänsä, ja syöksi sen kohti lohikäärmettä. Keihäs kuitenkin katkesi, kun se osui lohikäärmeen koviin suomuihin.  Lohikäärme kääntyi nyt Pyhää Yrjänää kohti ja valmistautui iskemään hampaansa Pyhän Yrjänän haarniskan läpi. Silloin kaivoi Cleolinda taskustaan tikarin, ja pisti sillä lohikäärmettä häntään. Pyhä Yrjänä hyödynsi lohikäärmeen hämmennyksen ja otti vyöltään miekkansa ja löi sillä lohikäärmettä. Niin Cleolinda ja Pyhä Yrjänä yhdessä tappoivat pahan lohikäärmeen. 

Cleolinda ja Pyhä Yrjänä olivat sellaisia kuin partiolaisen tulisi olla: Kun vaikeus tai vaara kohtasi, miten suuri tahansa, vaikkapa lohikäärmeenkin muodossa, he eivät koettaneet paeta sitä peläten, vaan hyökkäsivät sen kimppuun. Vaikka he olivat huonosti aseistettuja tämän kaltaista ottelua varten, he tekivät parhaansa ja lopulta yhteistyöllä onnistuivat voittamaan taistelun, mihin kukaan ei ollut uskaltanut ryhtyä. 

Juuri tällä tavalla partiolaisen olisi suhtauduttava vaikeuksiin tai vaaraan, olkoot ne miten suuria tai pelottavia tahansa tai olkoon hän miten huonosti varustettu tahansa. Hänen on käytävä niiden kimppuun rohkeasti ja luottavaisesti käyttäen kaikki voimansa voittaakseen ne. On olemassa mahdollisuus, että hän onnistuu. Pyhän Yrjänän päivä on huhtikuun 23. Sinä päivänä kaikki kunnon partiolaiset ajattelevat erityisesti partiolupaustaan ja partioihanteitaan. 
Mitä Pyhän Yrjön tarinalla opetetaan partiolaisille? Minkälaisen tarinan Baden-Powell kertoisi nyt? Kuva: B-P


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Robert Baden-Powellin tarina

Pitäisikö samoajaikäisille olla rinnakkaisbrändi?