Mitä eroa on partioliikkeellä ja -organisaatiolla? Mitä väliä?

Partioliikkeellä tarkoitetaan partiolaisten aatteellisesti suuntautunutta toimintaa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi eli sitä, että nuoret saavuttaisivat heidän yksilöllisen potentiaalinsa niin fyysisesti, älyllisesti, emotionaalisesti, sosiaalisesti kuin spiritualiteetinkin osalta paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäseni. Partioliike on liike nuorille eli nuoret edistävät partioliikkeen päämäärää itse tukenaan aikuiset.  

Partioliike hyödyntää toimintansa järjestämiseksi organisaatiota, joka rakentuu kahdesta suunnasta: lippukunnista maailmanjärjestöihin (jäsenyyssuunta) ja maailmanjärjestöistä lippukuntiin (valtuutussuunta) 

Ruohonjuuritasolta partio-organisaatio on rakentunut erilaisten jäsenyyksien kautta. Partiolaiset ovat järjestyneet lippukunniksi, joka on toimiva ja tehokas perusyksikkö partiokasvatuksen toteuttamiseen. Lippukunnat puolestaan haluavat tehdä yhdessä tiettyjä asioita (esimerkiksi toteuttaa tukipalveluita lippukuntien toiminnan tueksi) ja ovat tätä varten perustaneet partiopiirejä, joiden jäseniä ne ovat

Partiopiirit puolestaan muodostavat kansallisen partiokeskusjärjestön Suomen PartiolaisetFinlands Scouter. Suomen Partiolaiset yhdessä muiden kansallisten partiojärjestöjen kanssa puolestaan ovat perustaneet ja ovat jäseniä partioliikkeen maailmanjärjestöissä eli Partiotyttöjen maailmanliitossa (WAGGGS, World Association of Girl Guides and Girl Scouts) ja Partioliikkeen maailmanjärjestössä (WOSM, World Organization of the Scout Movement).

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Patrol_Pennant_1910.jpg
Myös vartio on tärkeä osa partion organisaatiota.

Maailmantasolta alaspäin partio rakentuu niin, että ylempi taso antaa toiselle valtuuden olla osa kansainvälistä partioliikettä. On sovittu, että partioliikkeen perustajalta aikoinaan saatu valtuus tunnustaa järjestöjä partioliikkeen jäseniksi on maailmanjärjestöillä. 

Vain WAGGGS:in tai WOSM:in tunnustamien kansallisten partiojärjestöjen ja niiden mahdollisen piiriorganisaation tunnustumat partioyhdistykset ovat osa partioliikettä. Esimerkiksi Suomen Partiolaiset on tämän valtuutuksensa nojalla määritellyt partiotoiminnan vähimmäisvaatimukset partiolippukunnissa. Niiden on täytyttävä, jotta toimintaa pidetään partiotoimintana.

Partion eri organisaatiotasoilla on erilaisia tehtäviä. Tehtävien jako perustuu pääosin siihen, että joitain asioita on tarkoituksenmukaisempaa tehdä tietyn kokoisissa yksiköissä. Esimerkiksi lippukunnan ei ole järkevää käyttää aikaa jäsenrekisterijärjestelmän kehittämiseen tai partiojohtajakurssin järjestämiseen.  

Yhteenvetona: Partio-organisaatio tarjoaa rakenteet, partioliike tarjoaa etenemisvoiman. Näin päästään partion päämäärään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Robert Baden-Powellin tarina

Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen

Pitäisikö samoajaikäisille olla rinnakkaisbrändi?