Jätetään leiripaikka löydettyä paremassa kunnossa – Partiosta hiilineutraali

Aatepohja on selvä. Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä.

Osoitus tästä on partiolaisten hyvin tunnettu periaate: jätetään leiripaikka siistimmässä kunnossa kuin se löydettiin. Ja näinhän me toimimme. Siivoamme roskat, palautamme alueen ennalleen emmekä jätä luontoon mitään, mikä ei sinne kuuluisi.
Kuva: B-P

Vai onko näin vain näkyvän ja kosketeltavan jätteen kohdalla?

Partioleirit, -vaellukset, -purjehdukset ja ryhmien viikottaiset kokoukset jättävät ikävän jalanjäljen hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Vaikka partion merkitys kokonaisuudessa on pieni, ei se tarkoita, että voisimme jatkaa entiseen malliin.

Käytännössä voimme tehdä kolmea asiaa. Ensinnäkin päästöjä on vähennettävä erilaisin keinoin (esimerkiksi matkustamisen vähentäminen, ilmastoruokavalioon siirtyminen, rahan kohdistaminen vähäpäästöisiin vaihtoehtoihin). Toiseksi osa päästöstä on kompensoitava luotettavia ja tehokkaita menetelmiä käyttäen. Itse asiassa päästöjä tulee mahdollisuuksien mukaan ylikompensoida, koska emme halua jättää maailmaa vain yhtä hyvänä (tai tässä tapauksessa huonona) vaan parempana. Kolmanneksi partiokasvatuksen avulla pystymme tehostamaan partion positiivista ilmastovaikutusta. Kaikista parasta onkin, jos kohdat 1 (vähentäminen) ja 2 (kompensointi) toteutuvatkin osana kohtaa 3 (partiokasvatus), esimerkiksi siten, että tarpojavartio huomioi vartioretkelle lähtiessään päästöt tai suurleirillä ennallistetaan suota.

Aatteellisesti on mielestäni täysin selvää, että partion tulee muuttua hiilineutraaliksi. Lisäksi muutos olisi strategisesti järkevä. Yhtäältä muutosta on alkanut tapahtua jo eri tasoilla vastuuntuntoisten partiolaisten toimesta, mikä kertoo asenneilmapiirin kehittymisestä. Esimerkiksi leirien ruokailuissa on siirrytty vähäpäästöisempään ruokaan tai partioyhdistysten ajoneuvojen polttoaineeksi on linjattu kestävästi tuotettu biodiesel. Näyttävätpä partioneuvosto ja SP:n hallitus esimerkkiä sillä, että ne syövät vain kasvisruokaa. Toisaalta, nyt ja tulevaisuudessa vanhemmat etsivät lapsilleen ja nuoret itselleen päästötöntä ajanvietettä. Niinpä hiilineutraalius olisi vetovoimatekijä.

Jos hiilineutraaliustavoitteen asettaisi esimerkiksi seuraavan strategiakauden loppuun 2026, pääsisivät tänä vuonna syntyneet lapset aloittamaan sudenpentuina partiossa, jossa jokainen leiripaikka jätettäisiin oikeasti paremmassa kunnossa. Hiilineutraalius partion joka tasolla on tietysti haaste, muttei kuitenkaan sellainen, johon partiolaiset eivät pystyisi.

EDIT: Ai niin, lisätään vaikuttavuutta. Haastetaan muut partiojärjestöt mukaan aloittaen vaikkapa Pohjoismaista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Robert Baden-Powellin tarina

Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen

Pitäisikö samoajaikäisille olla rinnakkaisbrändi?