Pitäisikö samoajaikäisille olla rinnakkaisbrändi?

Disclaimer: kirjoitus ei liity pestiini partiossa. Koska olen saanut esimerkiksi tutustua partion jäsentietoihin ja saanut sen pohjalta ajatuksia, ajattelen, että on tärkeää jakaa näitä ajatuksia. Kyseessä ei ole ehdotus, vaan visio. Ehkä siitä on joskus hyötyä jonkun konkreettisenkin kehittämisessä. Yleisestikin toivon, että partiossa esitetään rohkeasti erilaisia visioita.

Samoajaikäkausi on ehkä suosikkini partiossa. Partiokasvatus on vaikuttavaa ja samoajana on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä niin taitojen kuin ajatustapojen osalta valtavasti. Minulle nimenomaan samoajaikäkausi oli elämääni ehkä merkittävimmin muovannut vaihe partiopolulla. Olen tosi iloinen, että sain olla samoajana partiossa.

Kuva: B-P
Ikävä uutinen on, että samoajaikäkausi on harvalle partiopolun aloituspiste. Kun katsoin asiaa syksyllä 2018, oli viimeisen vuoden aikana alle 150 ihmistä koko Suomessa aloittanut partion samoajaiässä ja tästä joukosta varmasti tietty osa on partioon palanneita. Kun miettii, miten nimenomaan samoajaiässä nuori kiinnostuu uusista asioista ja monille syntyy esimerkiksi rippi- tai protuleirin kautta uusia kokemuksia, on sääli, ettei partio ole tässä mukana.
Varmaan on samoajaryhmiäkin, joissa nimenomaan aloittaa uusia samoajia, mutta suhteessa mahdollisuuksiin sitä ei tapahdu riittävästi. Voisiko yksi ongelma olla, että partion 15-vuotiaana aloittava saa kerralla vaikeasti sulatettavan paketin?
  •        ryhmän, jossa osa on tuntenut jo sudenpennusta asti.
  •        valtavasti symboliikkaa, joka voi tuntua murrosikäisestä hassulta.
  •        että ei ole koskaan nukkunut teltassa.
  •        partion brändin, joka ei puhuttele kovin vahvasti nimenomaan tässä ikäluokassa.
  •        mahdollisen oletuksen vartionjohtajaksi ryhtymisestä.

Mitäpä jos pilotoitaisiinkin samoajaohjelman rinnakkaisbrändiä, joka olisi irrotettu osasta partion mukana automaattisesti tulevaa ainesta? Mitä jos tällainen toiminta ohjattaisiin nimenomaan nuorille, jotka eivät ole olleet vielä partiossa (toki jotain yhteistyötäkin voisi olla)? Esimerkiksi Portugalissa samoaja- ja vaeltajaikäkaudet ovat ilmeisesti kaikista isoimpia ikäkausia. Voitaisiinko meilläkin kokeilla jopa koko partion brändistä irrotetulla rinnakkaisbrändillä, miten partiokasvatuksesta saisi uusille samoajaikäisille aidosti houkuttelevaa?

Mahdollisena visiona voisi olla esimeriksi vuoden mittainen matalan kynnyksen kokonaisuus, joka rakennettaisiin ryhmänohjaajakurssin, hygieniapassin, EA1-kurssin ja muiden partiossakin tehtävien, mutta nuoria työelämätaitojen kannalta puhuttelevien juttujen kannalta. Näiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluisi partion elämyksellistä sisältöä, uusia kavereita ja osallistumista esimerkiksi samoajatapahtumiin, kuten Exploon. Kokonaisuus voisi olla suunnattu ei-vielä-partiolaisille, mutta sillä voitaisiin tukea myös lippukuntien samoajatoimintaa. Kokonaisuuden jälkeen ohjattaisiin lippukuntaan tai oltaisiin tyytyväisiä, että nuori on saanut vuoden annoksen partiokasvatusta.

Partion jäsenmäärän akuutteihin kasvutavoitteisiin vastataan uusilla seikkailija- ja sudenpentulaumoilla. Pitkällä aikavälillä voisimme toteuttaa parhaiten tarkoitustamme, jos partio aloitettaisiin useammin myös yläkoulu / 2. aste -iässä. Jäsenpitoa ei ole ehkä mahdollista määrättömästi lisätä seikkailija- ja tarpojaiässä, joten uusien nuorten kutsuminen partioon voi olla tehokkaampaa.


Uusien partiolaisten aloittaminen sudenpentu- ja seikkailijaikäkausien jälkeen on myös toimiva keino saavuttaa päämääräämme lisäämällä partiokasvatuksen määrää. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Robert Baden-Powellin tarina

Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen