Vaalit tulossa!

Tärkeät Suomen Partiolaisten – Finlands Scouter ry:n vaalit käydään syksyllä – ja mikä parasta, useimmissa piireissä lippukunnat pääsevät suoraan vaikuttamaan näihin vaaleihin. Partioneuvosto on Suomen Partiolaisten yhdistyslain valtuustoa vastaava toimielin, jonka tehtäviin kuuluvat muun muassa toimintasuunnitelmasta, budjetista, jäsenmaksuista, adventtikalenterin hinnasta, koko järjestöä ja A-jäseniä (piirit ja Finlands Svenska Scouter) koskevista strategisemmista asioista, sekä eräistä muissa säännöissä ja menettelytapasäännöissä määritellyistä asioista päättäminen. Lisäksi partioneuvosto valitsee Suomen Partiolaisten hallituksen lukuun ottamatta hallituksen puheenjohtajia, jotka valitsee jäsenkokous. Partioneuvosto kokoustaa yleensä kolme kertaa vuodessa, joista kaksi on sääntömääräisiä kokouksia.
File:En canoe.png
Mihin Suomen Partiolaisten kanootti seuraavaksi suuntaa? Hakemalla partioneuvostoon pääset ohjailemaan yhdessä muiden kanssa. Kuva: B-P

Useimmissa piireissä partioneuvokset valitsee partiopiirin syyskokous, eli käytännössä lippukunnat. On myös partiopiirejä, joissa valinnat tekee piirihallitus, mutta silloinkin lippukunnat ovat valitsemassa neuvoksia epäsuorasti. Virallisesti partioneuvokset vahvistaa jäsenkokous piirien tekemistä ehdotuksista.

Kun partioneuvostoa koskeva sääntömuutos toivottavasti menee läpi, partioneuvoston koko kasvaa hieman, kun kustakin A-jäsenestä valitaan yksi neuvos kutakin alkavaa 3000 partiolaista kohti. Tämä on omastakin mielestäni hyvä muutos, kun neuvoston kokoonpano on hieman entistä monipuolisempi eli esimerkiksi aiempaa useampi A-jäsen voi ehdottaa myös hallituksensa ulkopuolisia neuvoksia. Myös ääni per neuvos -periaatteen toteutuminen edistää neuvoston työskentelyä, kun neuvokset ovat tasavertaisessa asemassa myös äänimäärän suhteen. Käytännössä ehkä tärkein muutos on sähköisen päätöksenteon mahdollistuminen, joka joustavoittaa ja nopeuttaa päätöksentekoa merkittävästi. Toivon, että neuvoksen pesti kehittyy entisestään tekijänä ”pääpestiksi”, jota tehdään myös kokousten välillä ja pidän esimerkiksi organisaatiouudistustyöryhmän ehdottamaa neuvosten työryhmätyöskentelyä erinomaisena ajatuksena.


Kannustan ihmisiä harkitsemaan partioneuvostoon ehdolle asettumista. Tehtävä on äärimmäisen mielenkiintoinen ja tarjoaa hyvän tavan päästä kehittämään järjestöä ja itseään. Erityisesti kannustan nuoria hakemaan partioneuvostoon. Mielestäni on tärkeää, että partioneuvostossa on eri ikäisiä, mutta painotus pitää kuitenkin nuorten järjestössä olla nuorisolain tarkoittamissa alle 30-vuotiaissa, ja mielelläni näkisin neuvoston kokouksissa jatkossakin kohderyhmäikäisiä eli alle 23-vuotiaita osallistujia. Lisätietoa pestistä voi kysyä esimerkiksi nykyisiltä oman A-jäsenen neuvoksilta tai vaikkapa minulta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Robert Baden-Powellin tarina

Pyhän Yrjön legenda – kerrottuna uudelleen

Pitäisikö samoajaikäisille olla rinnakkaisbrändi?